East Rand
Value Mall

Client name

Acucap Investments

Project value

ZAR 30,000,000

Completed

November 2013

This convenience centre in the East of Johannesburg was an old centre with good tenants, but little presence from the main road it is situated on.

The refurbishment took the low level facades originally modelled at pomo edifices with pastel colours and aluminium sheeting, to a new double level and double volume height. Over this height a clip-on, rear leaning roof creates shaded and sheltered parking at the front doors of all shops and provides a backdrop for new “billboard” type tenant signage.

All signage was strictly controlled by the developer to provide a continuous, uniform façade with great visibility from the main road to “announce” the destination.

A rebranding of the centre was also undertaken with a bright, new, modern and sophisticated look, being taken through to a physical reality on the 2 front wing walls of the U shaped plan. Heightened “Laminam” sheets are used as cladding on the wing walls as the only areas of value add materials to create a more sophisticated air to the retail environment.

Floor tiles to the walkway are laid as a path “quilt” carpet to guide shoppers from one end to the other past new shopfronts, which were all raised from 2.4-3 meters to create the best saleable environment possible.